Ugrás a fő navigációra Ugrás az oldal navigációjára Ugrás a tartalomra All 3M.com Site Map
Company Information

Története

Címszavakban

A 3M-et 1902-ben alapították a Felső-tó partján található Two Harbors városában, Minnesota államban, amikor öt üzletember megegyezett abban, hogy ásványi anyagokat bányásznak köszörűkerék gyártásához. A feltárt kőzetréteg azonban csekély értékűnek bizonyult, így az újonnan alakult Minnesota Mining and Manufacturing Company 1905-ben csiszolópapír gyártása céljából a közeli Duluth-ba költözött.

Többéves küzdelem után sikerült a vállalatnak tökéletesíteni a minőségi termelést. Új befektetőket vonzottak a 3M-hez és 1910-ben a vállalat St. Paul-ba tette át a székhelyét. A kezdeti technikai és marketing innováció meghozta a sikert és 1916-ban a cég kifizette első, részvényenkénti 6 centes osztalékát.

 • A világon elsőként fejlesztette ki a vízálló csiszolópapírt az 1920-as évek elején, mely csökkentette a levegőbe kerülő por mennyiségét az autógyártás során.
 • A második főbb mérföldkő 1925, amikor Richard G. Drew, egy fiatal laborasszisztens, feltalálta a maszkoló szalagot – ez lett a Scotch nyomás-érzékeny ragasztószalagok termékcsaládjának első tagja és ez jelentette az első innovatív lépést a diverzifikáció felé.
 • A következő évek technikai fejlődésének eredménye a dobozok lezárására kifejlesztett Scotch® Cellophane Ragasztószalag, melynek hamarosan több száz egyéb praktikus felhasználási lehetőségét fedezték fel.
 • Az 1940-es évek elején a 3M a második világháborús védelmi anyagok gyártására állt át, melyet számos új, merész vállalkozás követett, mint a Scotchlite™ Reflecting Sheeting elnevezésű fényvisszaverő borítás autópályák jelölésére, a mágneses hangrögzítő szalag, az elemiszálas ragasztószalag, valamint a 3M megjelenése a grafika területén offszet nyomólemezekkel.
 • Az ötvenes években a 3M bevezette a Thermo-Fax™ másolási eljárást, a Scotchgard™ Fabric Protector szövetvédő anyagot, a videoszalagot, a Scotch-Brite® Cleaning Pads tisztító párnát, valamint számos új elektro-mechanikai terméket.
 • A szárazezüst mikrofilm az 1960-as években került bevezetésre, a fényképezéssel kapcsolatos termékek, karbon-mentes papír, írásvetítő rendszerek és az orvosi és fogászati termékek egyre növekvő egészségügyi üzletága mellett.
 • Az 1970-es és 80-as években tovább terjeszkedett a gyógyszeripar, radiológia, energiaszabályozás, irodai termékek piaca felé, így szinte a világ miden országában megjelent.
 • 1980-ban a 3M bemutatta a Post-it® Notes terméket, ami egy teljesen új piaci kategóriát teremtett, és örökre megváltoztatta az emberek kommunikációját és szervezeti működését.
 • Az 1990-es években az értékesítés meghaladta a 15 milliárd dolláros szintet. A 3M folyamatosan fejlesztette az innovatív termékeket, mint például az immunválasz modifikáló gyógyszereket; tisztaságnövelő filmeket elektronikus kijelzőkön; valamint flexibilis áramköröket tintasugaras nyomtatókban, mobiltelefonokat és egyéb elektronikus eszközöket.
 • Ugyanebben az időszakban piacra került a 3M™ Privacy Plus Filter (az első privát alkalmazhatóságot, csillogásmentességet és sugárzásvédelmet egyesítő számítógép képernyő tartozék); a világelső CFC-mentes inhalátor asztmában szenvedőknek, valamint a strukturált csiszolók (Structured Abrasives, a 3M szabadalmát képező mikroreplikációs technológiával)
 • 2004 évben az eladások először haladták meg a 20 milliárd dollárt, a növekedéshez jelentősen hozzájárultak új innovatív termékeink. Legfrissebb újításaink közé tartozik a Post-it® Super Sticky jegyzettömb, a Scotch® Transparent Duct Tape átlátszó csőragasztó szalag, optikai filmek LCD televíziókhoz, valamint a Scotch-Brite® tisztító termékek új családja, mely a legkülönfélébb tisztítási feladatokban biztosítja fogyasztóink számára a megfelelő tisztítóerőt

Kapcsolódó oldalak